România a reușit să învingă doar cu 4-0 în Andorra, dar păstrează șanse pentru barajul CM 2014. Tricolorii trebuie să învingă în ultimul joc pe Estonia, marți, pe Național Arena și să spere că Olanda nu va pierde la Istanbul, contra Turciei. Ungaria a ieșit din luptă, după eșecul la scor în Olanda, 1-8. Există și varianta să mergem la baraj și dacă naționala lui Terim învinge Olanda, dar ne trebuie o victorie la măcar 5 goluri diferență în fața Estoniei.
Înaintea partidelor din această seară, în grupa D, a României, trei formații păstrau șanse pentru ocuparea locului secund. Din fericire pentru noi, batavii și-au respectat blazonul și au învins-o fără drept de apel pe Ungaria, astfel că doar noi și turcii ne vom lupta până la capăt pentru locul doi, care asigură barajul. În acest moment, formațiile lui Pițurcă și Terim se află la egalitate de puncte, 16, însă Arda Turan&Co au avantajul golaverajului, principalul criteriu de departajare în caz de egalitate (16-7(+9), față de 17-12(+5).).
Șanse mici la calificare, dacă Turcia bate Olanda
Din acest punct de vedere, o victorie fluviu cu Andorra era absolut necesară, pentru a depinde exclusiv de noi înainte de ultima etapă. Pe hârtie, deficitul nu era de insurmontat, dar Stancu&Co au evoluat aproape o repriză fără a avea motoarele turate la maximum. În acest moment, presupunând că Turcia ar învinge pe Olanda la un singur gol, tricolorii trebuie să puncteze de 5 ori cu Estonia (fără a primi gol), lucru aproape imposibil. De notat că avem nevoie să recuperăm doar 5 goluri, pentru că în cazul în care diferența de golaveraj este aceeași (și noi și turcii la +10), următorul criteriu este numărul de goluri marcate. Din acest punct de vedere, „stăm” mai bine decât adversarii, astfel că nu este necesar să avem o diferență de un gol în plus.
Cel mai probabil, însă, vom fi pentru încă o seară cei mai mari suporteri ai Olandei, de modul în care trupa lui Van Gaal va trata ultima întâlnire din grupă depinzând în mare măsură prezența noastră la baraj.
Avem barajul asigurat dacă terminăm pe locul secund
Dincolo de ajutorul de care aveam nevoie de la Olanda, calificarea la baraj depindea și de situația din celelalte grupe. Concret, cele mai bune opt echipe de pe locul secund din grupe se vor califica pentru baraj. În stabilirea acestui clasament, se are în vedere numărul de puncte obținut în meciurile cu ocupantele locurilor 1, 3, 4 și 5 (cum o grupă are doar 5 formații – în cazul nostru „I”, grupa Franței și Spaniei, meciurile disputate în celelalte grupe cu echipa care la final ocupă locul 6 nu se iau în calcul în stabilirea acestui clasament). România avea emoții din acest punct de vedere, însă victoria nescontată a Armeniei cu Bulgaria va clasa formația de la Sud de Dunăre sub noi ca număr de puncte adunate în duelurile cu formațiile de pe locurile 1-5.
Tricolorii au în acest clasament „paralel” 10 puncte (meciurile cu Andorra s-au „șters”), în timp ce Bulgaria a adunat doar 7. Mai mult, nici Armenia, Danemarca sau Cehia, formații care pot termina grupa Bulgariei pe 2, nu pot aduna mai mult de 13 puncte, cât va avea România la finalul calificărilor (am luat în calcul și cele trei puncte pe care trebuie să le obținem cu Estonia, altfel discuția nemaiavând sens.).
„Istoria” ne ajută
Olanda pierde extrem de rar în preliminarii, chiar dacă meciurile au sau nu miză. În ultimii 6 ani, „portocala mecanică” a pierdut un singur meci, în grupele de dinaintea turneelor finale. S-a întâmplat în octombrie 2011, când Olanda s-a recunoscut învinsă în Suedia, cu 2-3, după ce a condus cu 2-1. Era tot ultimul meci din grupă, iar selecționata lui Ibrahimovic a mers la baraj, după acea victorie. Precedentul insucces în preliminarii al olandezilor data din octombrie 2007, în Belarus, meci care conta pentru Euro 2008.
Când vine vorba de preliminariile pentru Campionatul Mondial, Olanda are o și mai bună statistică. A terminat grupa de calificare pentru Mondialul din 2010 cu 8 victorii din 8 meciuri. Și înainte de Turneul Final din 2006, Olanda a terminat fără înfrângere o grupă din care a făcut parte și România. Ultima înfrângere pentru batavi, în preliminariile pentru un Mondial, datează din 2001, când Irlanda învingea echipa lui Kluivert și Van Nisterloy cu 1-0. Atunci Olanda a ratat prezența la Campionatul Mondial din Koreea de Sud și Japonia.
Turcia s-a ținut tare contra tinerilor propuși de Van Gaal
În partida tur, disputată la Amsterdam în septembrie 2012, naționala Semilunei a făcut o figură frumoasă și, deși a pierdut cu 0-2, a controlat în multe momente jocul, ratând o serie de ocazii.
E adevărat, Olanda a jucat atunci cu o echipă experimentală, cu foarte mulți tineri. Practic, cu excepția lui Heitinga, apărarea Olandei, plus portarul Krul, însuma 14 selecții și avea la momentul respectiv o medie de vârstă de 21,5 ani
În poartă, Tim Krul (24 de ani, 4 selecții, Newcastle) a fost titularizat surprinzător în fața lui Stekelenburg, iar linia de fund, cu excepția veteranului Heitinga (28 de ani, 82 selecții, Everton), a fost alcătuită din tineri. Pe dreapta a început debutantul Janmaat (23 de ani, Feyenoord), Bruno Martins Indi (20 de ani, 2 selecții, Feyenoord) a făcut pereche în centru cu Heitinga, iar pe stânga a evoluat Jetro Willems (18 ani, 7 selecții, PSV). Olanda n-a încasat gol, dar rezultatul s-a datorat mai mult norocului decât colaborării fundașilor.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER